Chalmers Church

Click to enlarge and view slideshow

Project Overview:

Contact Electrical and Walker Designs corporate partnership stems back many years.  Walker designs have played a major part in our company’s strategic rebranding that has seen the launch of the Contact Group.  With both companies committed to supporting local business it only made sense that the Contact Group be given an opportunity to join the Chalmers transformation team.

The building was purchased by Walker Designs in 2011, after 2 years of research and design the building was ready to begin its transformation.  Early in 2014 Graeme and Jodie had the first of many meeting s where their Chalmers concept and vision was explained to our senior estimator and project manager Sean Melray.  Sean was quoted shortly after his first meeting “well this is going to be a handful and a half”, well he was way off, it was two and half handfuls. 

The Contact Group has be structured to handle all facets of a design and construct style job such as this one.  Our drafting and design team took the client’s concept right through to a working set of plans for approval where a budget could be agreed too.  Once the design had been signed off by the building practitioner it was time for the Contact team to walk the walk.

Project Scope & Design:

Graeme and Jodi had a strong vision of what the end product was to entail.  The general outline needed to include: 

  • An open-plan, creative work environment
  • Formal and casual meeting spaces
  • Indoor break-out and brainstorming areas
  • Dedicated group training room
  • Digital print/production room
  • Booth-style staff lunch area
  • Eight ball recreation room
  • Outdoor break-out area

The use of technology to create and achieve some of the above objectives was important as well.  The client wanted to create a modern and up to date working environment for their staff. 

 

Project Challenges:

To start with the building was 150 years old, this made the installation particularly interesting on a few fronts.  Electrically the building posed a lot of challenges, most stemming from a lack of access and the required concealment of cables that was necessary.  The building has heritage status as well, this meant there was a lot of areas of the building that was not permitted to be damaged.  The mix of modern and old was important and in itself was a challenge to ensure that whilst providing a modern and practical workspace, it did not take away from the heritage and charm of the building.

Project Delivery:

As this was a Design and Construct style job we had daily contact with the owners to ensure we were capturing the evolving vision and making sure we were keeping within their budget for the works. 

To keep in with the design requirements we even re-used some the buildings old floor boards to create some unique one of a kind suspended lights.  The client loved them as they fitted well with overall design and concept of the building. 

Over all the job was a fantastic experience for our business and the staff that were lucky enough to work on it.  Contact are very proud to have contributed to this master piece that continues be an iconic building in Launceston. 

We would also like to congratulate Steven Mayne  - our head electrician on the project - for his efforts and the pride he took in this project, from start right through to the finish! Well done Steve!

Project Outcome:

Check out our clients video below it speaks for its self: